Sarah Lacy: ‘Everyone is making excuses’

Sarah Lacy – Senior Editor Techcrunch

Sarah Lacy begint met een slok water. Het is hard werken als je 7 maanden zwanger bent en een paar voeten tussen je ribben hebt steken.
In de jaren ’90 verhuisde Lacy als business verslaggever naar Silicon Valley. Waarna ze op het hoogtepunt, tien jaar later, twee jaar ging rondreizen op zoek naar innovatie in ontwikkelingslanden. “Everyone called me insane”

Lacy maakt duidelijk hoe gemakkelijk innovatie in ontwikkelingslanden eigenlijk kan zijn. De markt is gigantisch en welvaart blijft stijgen. Ook is er een fantastische ‘culture of innovation’, zoals in Israël, waar ze Mentos snoepjes in duizenden flessen cola gooiden. ‘Just to have fun’. Ook dat is innovatie. Maar ook meer en meer investeerders stoppen hun geld buiten hun eigen regio of land. Vroeger ‘no one would invest outside an hours flight or a days drive’. Tegenwoordig doet elk bedrijf zaken in Azië, Afrika of China. En dan is er nog het aantal problemen dat innovatie kan gebruiken. Er zijn er vreselijk veel. Dus kies er maar eentje.

Maar, vertelt ze, niet alles wat wij als innovatie zien ís het ook echt. Apple? Kwam niet met de eerste smartphone. Facebook? Was niet het eerste sociale netwerk. In veel landen, zoals China en India, werden al deze producten en diensten jaren geleden al ontwikkeld. Alleen de uitvoering is veranderd.

Als er zoveel redenen zijn om te innoveren en te investeren in ontwikkelingslanden, waarom doet niemand het dan? ‘Because everyone is making excuses’. Mensen zeggen: ‘Dat werkt alleen hier, ergens anders niet.’ En dat is onzin, roept ze bijna uit. Als het hier kan, kan het daar ook.

Comments are closed.